Čočkové karbanátky
Ahoj 🙂 Já jsem Pája a se ségrou tvoříme tento blog. Dozvíte se tu mnoho zajímavostí, včetně našich kulinařin, rad, triků a tipů. Nečekala jsem, že to budu já, kdo napíše první příspěvek a ještě k tomu o čočkových karbanátcích, ale Rak (ségra :-D) zavelel, tak tomu tak je 🙂
INGREDIENCE
Na 8 karbanátků budete potřebovat:
200g suché velkozrnné čočky (můžete použít i červenou čočku loupanou)
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 lžička majoránky
1/2 lžičky mletého kmínu
lžička soli
špetka pepře
4 lžíce hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
4 lžíce strouhanky
řepkový olej na smažení
PŘÍPRAVA
1. Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou ji totiž rozmixujeme. (Pokud použijete červenou čočku, nemusíte ji předem namáčet.)
Koment: u té klasické hnědé stačí máčet tak 2 až 3 hoďky.
2. Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou. (Nakrájenou cibuli zkuste také nejprve lehce orestovat na lžičce oleje. Zjemní se tak její chuť.)
3. Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku.
4. A můžete jíst, my jsme je měli s chlebem a salátem, jak vidíte na fotce. Ségra k tomu ještě přikusovala kyselou okurku, kterou já moc nemusím. Dobrý ale budou i s bramborem. Dobrou chuť!