Včera nás se sestrou opět přepadla ukrutná chuť na nějaké indické jídlo. Už týden se ale snažíme dodržovat detoxikační kúru, která spočívá v jezení převážně syrového ovoce a zeleniny (i když já jsem to párkrát porušila pečenou dušenou zeleninou a vařenými jáhlami…). Usoudili jsme však, že se nic nestane, když si připravíme nějaké to indické jídlo ve veganské verzi. Beztak v tom bude nějaká zelenina a koření, a na tom není nic špatného (holt když člověk chce, odůvodní si všechno, že, Péťo!). A tak jsme zavzpomínali na pár jídel, co mají v indických restauracích, koukli na net, projeli pár receptů indické a rádoby indické kuchyně a výsledkem bylo kuchtění veganské kormy.
Pár slov o kormě (1. pád korma). Korma je pokrm původem z Jižní a Střední Asie a jeho základ tvoří maso nebo zelenina ve vlastní šťávě, doplněná jogurtem, smetanou, pastou z ořechů a semínek nebo kokosovým mlékem. Můžete třikrát hádat, kterou z těchto možností jsme zvolili my, když jsme si chtěli uvařit veganskou verzi tohoto jídla a nemáme tu mixér (na rozmixování semínek a ořechů). A ještě štěstí, že se Tesco rozhodlo uspořádat slevu na asijské potraviny a zlevnit kokosové mléko, jinak bychom možná pokazili tohle výborné jídlo sójovou smetanou.
Nakonec jsme si ale ohromně pochutnali a už se těším na zítra, až si dám druhou porci. Indická jídla mají totiž jednu (a nejspíš jedinou) společnou vlastnost s těmi českými – druhý den chutnají ještě lépe! Jestli máte rádi indickou kuchyni, tenhle recept určitě vyzkoušejte, bez ohledu na to, jestli jste vegani nebo ne. A pokud jste ještě nic indického neochutnali, pak ho vyzkoušet musíte! 🙂 Zeleninová korma je totiž naprosto výborná.
INGREDIENCE
(4 porce, doba přípravy 30-40 minut)
Na „kořenící pastu“:
- 1 polévková lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 polévková lžíce koriandru
- 1 lžička kmínu
- 1 sušená chili paprička (na jemno nakrájená)
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky garam masala
- 3 stroužky česneku (na jemno nasekané nebo prolisované)
- 2 lžíce hustého rajčatového protlaku (nesmí téct)
- 2 lžíce vody
Ostatní ingredience:
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 4 střední brambory nakrájené na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- šálek mraženého hrášku (250 ml)
- kokosové mléko (cca 160 ml)
- 2 lžíce šťávy z čerstvého citrónu
- rýže
- sůl
- olej na smažení
|
Kořenící pasta |
PŘÍPRAVA
1. Nejprve si uvařte rýži podle návodu.
2. V mističce smíchejte všechno koření a ostatní ingredience na kořenící pastu. Pasta nesmí být příliš suchá, ani příliš vlhká. Mně se osvědčilo přidat 2 lžíce vody.
3. Brambory a mrkve nakrájené na kostičky povařte 10-15 minut ve vodě, zceďte a odstavte stranou.
3. Na oleji osmažte do sklovata cibuli a přidejte kořenící pastu, kterou restujte 1 minutu.
4. Poté přidejte mražený hrášek, brambory a mrkev a pořádně promíchejte, aby se zelenina obalila kořenící pastou.
5. Přilijte kokosové mléko, řádně zamíchejte a nechte 1-2 minuty prohřát.
6. Podle potřeby můžete přidat trošku vody nebo rajčatového protlaku – omáčka by měla být jemná a hustá, nesmí být řídká.
7. Nakonec dochuťte citrónovou šťávou a solí a zamíchejte.
8. Podávejte ihned s rýží.
Dobrou chuť! अच्छा स्वाद! 🙂