Jablečný závin ze špaldové mouky
Málokdo ví, že tolik oblíbený jablečný závin pochází pravděpodobně z Maďarska. Odtud se dostal postupně do všech zemích bývalého Rakouska-Uherska, proto ho můžeme najít v různých variantách v pekárnách a restauracích nejen u nás, ale také na Slovensku, v Rakousku a v severní Itálii.
Tento recept není tradiční maďarský, ale inspirovala jsem se jím a vytvořila recept o něco nutričně výživnější tím, že jsem k hladké pšeničné mouce přidala mouku špaldovou. Místo oříšků jsem použila lněné semínko, protože jsem neměla oříšky, ale pokud máte doma vlašské oříšky, doporučuji je namlet nebo nasekat a do závinu přidat. Pokud máte sladká jablka, nemusíte je už sladit cukrem. Jablečný závin je perfektním dezertem pro letní období, není příliš tučný a jablíčka jsou osvěžující.
Ingredience: (na 1 rukáv)
Na těsto:
- 140 g mouky (použila jsem 90 g špaldové celozrnné a 50 g hladké pšeničné)
- 100 ml teplé vody
- 3 lžíce oleje
- lžička citrónové šťávy
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g nastrouhaných jablek (lepší je zvolit nějakou sladkokyselou a šťavňatější odrůdu)
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- lžíce třtinového cukru
- půl lžičky mleté skořice
Příprava:
- Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, vodu, olej a citrónovou šťávu.
- Rukama vypracujte měkké těsto, pokud je moc suché, přidejte vodu, v opačném případě přisypte mouku.
- Těsto nechte odpočinout a mezitím si připravte náplň – jablka oloupejte a nastrouhejte.
- Těsto překládejte tak, abyste získali obdélník. Rozválejte ho na tenko, prostředek posypte lněným semínkem, rozprostřete nastrouhaná jablka, přidejte cukr a skořici.
- Okraje závinu natřete olejem, z levé a pravé strany je až do úrovně jablek přehněte, a znovu potřete olejem.
- Horní částí těsta překryjte jablka a potřete ho olejem.
- Dolní část těsta přeložte navrch, potřete olejem.
- Pečte na 180°C zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby závin potřete olejem.