Domácí makové mléko
Rostlinná mléka (nejčastěji sójové a sójovo-rýžové) jsem si vždy kupovala a nikdy se nerozhodla pro domácí výrobu. Až minulý týden jsem listovala v RAW kuchařce Zdravě a syrově od Radmily Zrůstkové a objevila tam recept na makové mléko a rozhodla se ho vyzkoušet.
A důvodů bylo hned několik: a) Mák je dobře dostupná a vcelku levná surovina
b) Pokud nemáte dostatečně výkonný mixér jako já, k rozemletí lze použít i mlýnek na mák
c) Výhodou je rychlá příprava.
Ingredience (2 porce):
- 1/2 šálku máku
- 1 1/2 šálku vody
- 4 datle (nemusí být)
Postup:
- Mák nameleme, dáme do mixéru, přidáme vodu, namočené datle a mixujeme.
- Mixujeme cca 5 minut, abychom získali „mlékovější“ konzistenci. (Pokud chcete pouze čisté mléko bez makových semínek, přeceďte ho).