Citrónová omáčka
Nedávno jsme dostali chuť na smažený květák, ale chtěli jsme ho oživit něčím novým. Běžně se květák podává s tatarkou, ale protože je tatarka z obchodu hrozné kvality, inspirovali jsme se jedním receptem a rozhodli se pro citrónovou omáčku. Tahle citrónová omáčka spolu se smaženým květákem rozhodně není nic moc zdravého, ale pokud na její přípravu použijete domácí vejce nebo vejce v bio kvalitě a kvalitní olivový Máte-li rádi majonézu, ale z nějakého důvodů vám nesedí ta kupovaná, vyzkoušejte si přístě ke smaženému květáku připravit tuhle citrónovou omáčku.
Ingredience
- 1 velké vejce (nejlépe z domácího chovu či v bio kvalitě)
- 1 lžíce hořčice
- 125 ml olivového oleje
- šťáva z půlky citrónu
- sůl
- pepř
Postup
1. Žloutek oddělíme od bílku. Bílek postavíme stranou a ze žloutku a hořčice vymícháme pěnu. Za stálého míchání pomalu přiléváme tenkým proudem olej. Šleháme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá majonéza.
2. Osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou.
3. Z bílku vyšleháme sníh a metličkou ho vmícháme do majonézy. Servírujeme do pěkných mističek a podáváme posypané čerstvými bylinkami 🙂
Inspirace: Antipasti – chutné a nápadité italské předkrmy