Bramborové noky se švestkovým rozvarem a mákem
Sezóna švestek pomalu končí, švestkových buchet a knedlíků jsem už přejedená, proto jsem se rozhodla, že se inspiruji TV pořadem Kluci v akci a vyzkouším jejich recept v bezlepkové variantě. Noky dobře zasytí, doplněné makovou posypkou svou chutí připomínají škubánky. Pokud vám nějaké zbydou, můžete je podávat naslano, vynikající budou s kysaným zelím.
Ingredience: (na 3 porce)
- 375 g nastrouhaných syrových brambor
- 150 g bezlepkové mouky (použila jsem 50 g rýžové a 100 g ovesné)
- lžička bramborového škrobu
- vejce
- lžička soli
Na švestkový rozvar:
- 500 g švestek
- 4 hřebíčky
- půl lžičky skořice
Vypeckované švestky podlijeme trochou vody, vyvaříme, přidáme hřebíček a skořici a za občasného míchání vaříme do omáčkové konzistence.
Příprava:
- Syrové oškrábané brambory najemno nastrouháme, osolíme a odstavíme.
- Když brambory pustí vodu, vymačkáme ji.
- Brambory smícháme s moukou, bramborovým škrobem, vejcem a solí. Vypracujeme bramborové těsto, ze kterého vyválíme hada, nakrajíme na špalíčky o délce asi 5 cm a tvarujeme noky, které ihned uvaříme v osolené vodě.
- Noky servírujeme se švestkovým rozvarem a mletým mákem.
Dobrou chuť!