Taštičky plněné povidly (Szilvalekváros derelye)
Povidlové taštičky jsou oblíbeným maďarským jídlem, které pochází ze Severního Maďarska. K tomuto pokrmu se pojí následující úsloví: „Derelye – magyar ember ereje“ a znamená to něco jako „derelye (taštičky) dodávají Maďarovi sílu“. Lidově se jim říká barátfule, což doslovně přeloženo znamená „mnichovy uši“. V klášterech byl tento pokrm oblíbeným jídlem v době půstu.
Taštičky se nejčastějí plní povidly a tvarohem. Já zvolila variantu s povidly, protože jsem je měla po ruce, ale myslím si, že plněné tvarohem chutnají také dobře.
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- voda dle potřeby
- špetka soli
- 1 bílek
- sklenka povidel
- 100 g strouhanky
- 100 g másla
- skořice a moučkový cukr
Postup:
1. Z mouky, vajec a soli vypracujeme pevné, hladké těsto. Uděláme z něj bochníček a přikryté utěrkou necháme 1/2 hodiny odpočívat.
2. Těsto tence rozválíme a polovinu plátu přikryjeme utěrkou, aby neoschlo. Na volnou polovinu těsta naneseme lžičkou v odstupu asi 4 cm malé kopečky povidel. Bílek smícháme s asi 1 – 2 lžičkami vody, rozšleháme vidličkou a těsto kolem povidel jím potřeme.
3. Odstraníme utěrku a část těsta bez povidel přiložíme na těsto s hromádkami povidel. Vrstvy těsta mezi hromádkami povidel pevně přitlačíme k sobě a rádlem nakrájíme na čtverce s náplní.
4. Taštičky vložíme do vroucí osolené vody a pod pokličkou je vaříme asi 8 minut. Mezitím osmahneme na másle strouhanka do zlatohněda.
5. Uvařené taštičky scedíme, necháme je odkapat a dáme na pánev se strouhankou. Nemícháme je, pouze pánví opatrně potřásáme, až se taštičky pokryjí strouhankou. Podáváme horké, posypané cukrem a skořicí.
Pozn.: taštičky jsou poměrně syté, z tohoto množství surovin lze udělat asi 6 porcí.
by Pavlína