Mrkvový RAW dort
Vždycky jsem chtěla ochutnat pravý mrkvový dort, ten, který pochází ze Švýcarska a má na sobě malé marcipánové mrkvičky 🙂 Odradilo mě však množství cukru, vajec a všech těch nezdravých surovin, které jsou pro výrobu tohoto dortu potřeba. Proto jsem trochu „zalovila“ v různých blozích a nechala se inspirovat receptem od Ethique, který je nejen zdravý, ale i moooc dobrý 🙂 Teď už zbývá jen vzít formu o průměru cca 26 cm a můžete začít! 🙂
Ingredience
Korpus:
- 2 mrkve
- 200 g vlašských ořechů + hrst na ozdobu
- 125 g rozinek
- 40 g kokosu
- 3 lžíce agávového sirupu
- 1 čajová lžička skořice
Citrónová poleva:
- 100 g kešu ořechů
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce agávového sirupu
- 4 lžíce vody
- 1 lžíce kokosového oleje
- špetka vanilky
Postup
1. Čtyři hodiny předem (nejlépe přes noc) zalijte kešu ořechy vodou a nechte odmočit.
2. Rozinky zalijte vodou a nechte cca 1 hodinu nacucat.
3. Mrkev oloupejte a vložte do mixéru. Mixujte tak, abyste dostali malé kousíčky mrkve.
4. K mrkvi přidejte odmočené a slité rozinky a zbytek surovin na korpus. Mixujte pomocí „pulsů“. Důležité je setřít hmoty ze stěn mixéru a poté znovu krátce promixovat. Nemixujte příliš dlouho, získali byste pastu a korpus by byl moc lepivý.
5. Získanou hmotu natlačte do formy a dejte do lednice.
6. Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do mixéru. Přidejte další suroviny a mixujte tak dlouho, dokud nebude konzistence hladká.
7. Korpus vyndejte z lednice a potřete jej polevou. Posypejte vlašskými ořechy.
8. Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet. (Pokud jste nedočkaví, dejte dort do mrazáku, tím se Vám zkrátí doba čekání 🙂
Dobrou chuť přeje Pája.