Ostrá „indická“ polévka
Ingredience (cca 2-3 porce)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej na smažení
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 chili paprička (může být čerstvá i sušená, popřípadě lžička mletého chili)
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kurkumy
- plechovka krájených rajčat
- plechovka kidney fazolí
- sůl
- bílý jogurt (nemusí být)
Postup:
1. Nejprve na oleji zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky (asi 8 minut).
2. Poté přidejte na jemno nasekaný česnek, zázvor, nasekanou chili papričku, kmín, koriandr, skořici a kurkumu a za stálého míchání opékejte další dvě minuty (dávejte pozor, aby se koření s cibulkou nepřipálilo, je dobré snížit plamen).
3. Přidejte krájená rajčata, zamíchejte, pak přidejte fazole, opět zamíchejte a dolijte troškou vody (většinou cca 200 ml) do podoby husté polévky.
4. Přiveďte polévku k varu a vařte 10-15 minut.
5. Ke konci dochuťte solí, vařte další 1-2 minuty.
6. Polévku můžete podávat s kopečkem bílého jogurtu (jogurt zjemní ostrost polévky a vytváří zajímavou chuťovou kombinaci), ale není to nutné.
Dobrou chuť!
(inspirace z časopisu Albert)
Petra