Netradiční koláč s mákem a červenou řepou
Proč červená řepa?
Červená řepa má v kuchyni velké využití, můžeme ji použít syrovou nejen do slaných jídel, ale je vhodnou přísadou také do sladkých jídel a dezertů. Koláči dodá vláčnost a jemnost.
Proč mák?
Kromě toho, že obsahuje hodně vápníku, máme ho jednoduše rády. Tak proto 🙂
Ingredience (na klasickou dortovou formu)
- 350 g bezlepkové mouky (my jsme použily 200 g bezlepkové ovesné a 150 g rýžové)
- 80 g mletého máku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
- půlka velké bulvy červené řepy
- 5 lžic oleje
- 3 dcl rostlinného mléka
- polovina bezlepkového prášku do pečiva
- špetka soli
Na ozdobení:
- lžíce medu
- 2 lžíce mandlí nasekaných na plátky
- lžíce kokosu
- čokoláda s vysokým podílem kakaa
Příprava:
- Olej a med vyšleháme.
- Přidáme nastrouhanou červenou řepu, rostlinné mléko, mák a nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Pečeme cca 20 minut na 170 °C.
- Vychladlý koláč potřeme medem a ozdobíme mandlemi, kokosem, čokoládou nebo čímkoliv, co máte rádi.