Mujaddara – tradiční pokrm z Blízkého Východu
Ingredience:
- hrnek rýže
- 2 hrnky čočky
- olivový olej
- půl cibule nakrájené na kostičky
- půl lžičky kmínu
- sůl
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce nasekané petržele
Postup:
1. Na oleji si zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme rýži a krátce (cca 1 minutu) za stálého míchání orestujeme.
2. K rýži přidáme restovat také čočku – opět restujeme asi jednu minutu.
3. Zalijeme 4 hrnky vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme, dokud čočka a rýže není měkká (či požadované konzistence – kdo má rád tužší, vaří kratší dobu, kdo raději měkčí, vaří déle 🙂
4. Když se vyvaří všechna voda a rýže a čočka mají požadovanou tvrdost, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Ozdobíme nasekanou petrželkou
5.Můžeme podávat se zeleninovým salátem, zdobené kopečkem jogurtu nebo s opraženou cibulkou. Výborná je také s nakládanou červenou řepou nebo kyselými okurkami.
Anja Kočičková
29.2.2016 @ 12:28
Zajímalo by mě, jestli není rozumné předem čočku namočit.. Neboť rýže se uvaří cca za 20 min. , ale nenamočená čočka určitě déle než hodinu.