Mrkvový koláč | vegan, bez lepku
Již delší dobu mám chuť na nějaký dobrý mrkvový koláč. Protože ten „klasický“, který pochází ze Švýcarska dobře znám a obsahuje hodně cukru a lepku, sáhla jsem po zdravější variantě, změnila jsem pár surovin a recept je na světě. Tenhle mrkvový koláč je rychlý a zvládnou ho i začátečníci, proto ho určitě vyzkoušejte!
Ingredience (pekáček o rozměrech 35 x 20 cm)
- 2 mrkve
- 120 g polenty
- 100 g mletých mandlí
- 2 vrchovaté lžíce pohankové mouky
- 4 lžíce sójového jogurtu
- 100 ml sójového mléka
- 100 ml mrkvové šťávy
- 50 ml rostlinného oleje
- šťáva z půlky pomeranče
- 6 lžic rýžového sirupu
- kůra z 1 citrónu
- půlka balíčku prášku do pečiva bez fosfátů
Příprava:
- Polentu, mleté mandle, pohankovou mouku a prášek do pečiva smícháme v misce.
- Přidáme sójový jogurt a postupně přiléváme mléko, olej, mrkvovou a pomerančovou šťávu a rýžový sirup. Těsto vymícháme do tekuté konzistence.
- Nakonec přimícháme nastrouhanou mrkev a citrónovou kůru.
- Pečte cca 25 minut na 170 °C.