Maďarská zeleninová polévka (Zoeldségleves)
Polévky v maďarské kuchyni mají důležitou roli. Tradičně jako v České republice bývají součástí oběda. Hlavním motivem polévek jsou polévky zeleninové, které se vaří vždy z čerstvých surovin. Tento recept pochází z oblasti Velké uherské nížiny, jihovýchodu Maďarska. Oblast je právem označovaná za maďarskou spižírnu – pěstuje se zde nejvíce zeleniny, ovoce a obilí. Kromě toho se tu daří i chovu dobytka a drůbeže. A právě odtud pochází pro nás známá typická maďarská jídla, jako je guláš, lečo, paprikáš a zelné závitky,….
Běžně se do zeleninových polévek přidává vložka, nejčastěji to jsou noky, játrové noky nebo flíčky. Já zvolila jednoduché noky, připravené z vajíčka, mouky a soli.
Ingredience:
- 1/2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 středně velké mrkve
- 2 středně velké petržele
- sůl
- lžíce mleté papriky
- na špičku nože pepře
- svazek petrželky
Na noky:
- (1 vejce)
- špetka soli
- na špičku nože pepře
- podle chuti nasekaná petrželka
- 100 g mouky
Příprava:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájenou mrkev a petržel a osolíme. Přikryté dusíme za častého míchání, dokud zelenina nemá jasnou oranžovožlutou barvu. Odstavíme, okořeníme mletou paprikou a zalijeme 1,3 l vody.
- Připravíme si noky: vejce rošleháme se solí, pepřem a petrželkou. Vmícháme tolik mouky, aby vzniklo husté vazké těsto. Lžičkou vykrajujeme malé nočky a necháme je několik minut táhnout ve vroucí polévce.
- Nakonec polévku ochutíme pepřem a nadrobno nakrájenou petrželkou.
Dobrou chuť Vám přeje Pája 🙂