Karbanátky z červené čočky
Mám ráda všelijaké luštěninové a zeleninové karbanátky, burgery a podobné výrobky, ale většinou si je kupuji již hotové v obchodech se zdravou výživou. Nevýhodou je ale cena, tyto produkty bývají trochu dražší a pak také skutečnost, že se jedná o polotovary, což ze zdravotního hlediska není úplně to pravé ořechové. Rozhodla jsem se proto udělat domácí karbanátky. Výhodou je fakt, že červená čočka se nemusí namáčet a ze všech druhů čoček nenadýmá. Jako přílohu jsme zvolily domácí hranolky pečené v troubě a zeleninový salát, skvěle se hodí i vařené či pečené brambory. Karbanátky můžete klidně použít jako náplň do sendvičů, burgerů, obložených housek, atd.
Ingredience: (4 porce)
- hrnek červené čočky
- čtvrtka malé bulvy celeru
- 2 mrkve
- cibule
- 2 stroužky česneku
- cca půl hrnku bezlepkové ovesné mouky
- rostlinný olej
- půl lžičky kurkumy
- lžička a půl majoránky
- půl lžičky tandoori masala koření (nemusí být)
- sůl podle chuti
Příprava:
- Uvaříme červenou čočku (asi 10 minut) doměkka.
- Nastrouháme najemno mrkev a celer.
- Na oleji opékáme na kostičky nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme rozmělněný česnek a opékáme ještě minutu.
- Přidáme nastrouhanou mrkev, celer, koření, sůl a pár minut restujeme.
- Ke vzniklé směsi dáme vařenou čočku a podle potřeby zahustíme ovesnou moukou.
- Z hmoty tvarujeme malé placičky, které poklademe na plech pokrytý pečicím papírem.
- Vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut na 190°C.
Dobrou chuť!