Jablečná netýnka (kynutý koláč na plech)
Kynutému koláči na plech moje babička odjakživa říkávala netýnka. Když jsem si pro zajímavost slovo netýnka zadala do Googlu, první, co vyhledávač našel, byla diskuze na webu s recepty. Zakladatel(ka) se ptal(a), „co jsou to netýnky“. „Kynutý placatý koláč na plech s tvarohem, švestkami, ořechy,…“, zněla jedna z odpovědí. „U nás se tomu říká metýnka“, psala jiná diskutující. Zajímavé. Nejspíš se tedy jedná o krajový název, ale popravdě jsem se babičky nikdy nezeptala, proč tomu tak říká.
Zato na recept jsem se jí zeptala a upravila ho podle sebe, aby byl o něco zdravější. Jedná se o úplně jednoduchý recept, který zvládne i začátečník. Pokud nemáte jablka, můžete na koláč použít jakékoliv jiné ovoce, které máte rádi. Výborná je netýnka také se švestkami nebo s meruňkami a tvarohem.
Ingredience:
- 400 g špaldové mouky
- 1/2 kostky droždí
- 300 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce medu
- 7 lžic oleje (nejvhodnější řepkový nebo kokosový)
- špetka soli
- 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
Na ořechovou posypku:
- 5 lžic nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- lžička skořice
Postup:
- Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci medu, mouky a 4 lžíce mléka a rozmíchejte. Vzniklou směs dejte na 10 minut na teplé místo.
- Až kvásek vzejde, přidejte ostatní suroviny a zamíchejte.
- Těsto přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi hodinu, zkrátka dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 180°C. Plech vytřete olejem. Vykynuté těsto vylijte na plech, poklaďte jablky a zasypte je ořechovou posypkou. Na plechu nechte ještě asi 10 minut vykynout.
- Pečte 30 minut.
Dobrou chuť přeje Pája