Indická restaurace Tandoor | Hradec Králové
Dnes už má snad každé větší město v Čechách svoji indickou restauraci, což je podle nás úžasné. Indické jídlo je výborné, výživné a koření, které se v indické kuchyni používá má léčivé účinky. Indické restaurace navíc nabízejí spoustu vegetariánských jídel, takže „nemasožrouti“ si tu také přijdou na své.
Pár indických restauracích už jsme navštívili, ale jednoznačně nejlepší z nich je podle nás ta v Hradci Králové. Tedy, v Hradci Králové jsou indické restaurace dvě – ta „naše“ je správně indicko-nepálská a nachází se ve Špitálské ulici. Jídlo tu opravdu nešidí, omáčky dostanete plný kotlík, indický chléb naan je vláčný a čerstvý a ceny jsou tu příznivé. Každý všední den tu nabízejí polední menu formou rautu a pak menu z jídelního lístku.
Naposledy jsme se rozhodly vyzkoušet jídla z vegetariánské nabídky. Já jsem si dala channa masala a Pája zeleninové kari.
Channa masala, jinak také indický hrášek s mírně ostrou omáčkou, je cizrna s cibulí a zelenou paprikou v ostřejší omáčce. Masala tu odkazuje ke směsi koření, která je součástí tohoto jídla a společně s chili vytváří velmi příjemnou, intenzivní chuť. Cizrna vás dostatečně zasytí a koření ji pomáhá trávit (směs masala obsahuje kromě jiného i kurkumu či římský kmín, tedy koření, které má velmi dobrý vliv na trávení luštěnin. Za mě bylo jídlo výborné a nic tomu nechybělo. Možná bych nedávala do omáčky tolik zelené papriky, ale to je otázka osobního vkusu…
Zeleninové kari, které si dala Pája, byla směs brambor, květáku, tofu, zelených fazole a rajčat v červené kari omáčce. Protože zeleninové kari jsem tu už jednou měla a tofu v něm nebylo, podezříváme kuchaře, že si recept tak trochu uzpůsobuje 😀 Ale i tak bylo jídlo moc dobré a Pája říkala, že by si klidně ještě přidala.
Pokud jste z Hradce Králové nebo se do Hradce chystáte, určitě tuhle restauraci navštivte, nebudete litovat! 🙂