Flódni
Flódni je maďarský dezert židovského původu (údajně se prý tradice pečení flódni uchovala díky smíšeným židovsko-maďarským manželstvím), a je typický hlavně pro Budapešť a nejblizší okolí. Připravuje se zejména při slavnostních přiležitostech. Jednotlivé různě barevné náplně mají symbolizovat lidi různých etnik a náboženství žijících spolu v jednotě a harmonii (pěkné, ne? :).
V originálním receptu se do těsta dává husí sádlo a víno. Já jsem sádlo i víno vynechala – sádlo jsem nahradila máslem a místo cukru použila med.
Pokud chcete upéct něco narychlo, tenhle recept si určitě nevybírejte – je náročnější na přípravu. Pokud máte čas (a velkou chuť) a chcete udělat něco nového a netradičního, pak jděte do toho – výsledek stojí za to :).
Příprava:
Těsto:
- 250 g másla
- 500 g mouky (dala jsem 5 vrchovatých lžic špaldové, zbytek hladké pšeničné)
- 1 vejce z domácího chovu
- špetka soli
- šťáva z 1 citronu
- na špičku nože sody
Náplně:
jablečná:
- 1 kg jablek
- lžička skořice
maková:
- 250 g mletého máku
- 3 lžíce medu
- 1,5 dcl vody
- půl lžičky nastrouhané citrónové kůry
ořechová:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce medu
- 1,5 dcl vody
povidlová:
- 250 g švestkových povidel
Na potření:
- vejce
Postup:
- Změklé máslo utřeme s moukou, přidáme vejce, sůl, sodu a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme. Těsto necháme 8 – 10 hodin odležet v ledničce.
- Připravíme si náplně: Jablka oloupeme, nastrouháme a rozvaříme, přidáme skořici a necháme vychladnout. Do kastrůlku dáme vařit vodu. V okamžiku varu přidáme med, necháme probublat, vsypeme mák a odstavíme, nakonec přidáme citrónovou kůru. Stejným způsobem připravíme i ořechovou náplň.
- Těsto rozdělíme na 5 dílů a všechny natenko rozválíme na obdélníky nebo čtverce. Jeden plát těsta položíme na plech, potřeme ho makovou náplní. Pak přiložíme druhý plát, který pomažeme ořechovou náplní. Přikryjeme další plackou, na niž rozdělíme jablečnou náplň. Čtvrtý plát těsta potřeme povidly a pokryjeme posledním plátem, který potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme cca 40 minut na 180 °C.
Dobrou chuť!