Domácí hranatá „pizza“
Když nás občas přepadne chuť na pizzu a nechce se nám utrácet sto a více korun, děláme si tenhle slaný koláč. Je jasné, že pravé pizze se nevyrovná, přesto je moc dobrý. Těsto je úplně jednoduché a zvládne ho i začátečník, v podstatě vychází z receptu na těsto na pizzu (a nejsou do něj potřeba vajíčka ani mléko!). Teď jsme si dělali levnější verzi, kdy jsme na ozdobu použili pouze žampiony, hodně cibule a eidam. Určitě doporučujeme zkusit cibulovou variantu – cibule v troubě pustí šťávu a koláč je pak krásně šťavnatý a nasládlý 🙂
INGREDIENCE
Těsto:
- 8 vrchovatých lžic hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- polovina balení prášku do pečiva
- cca 2 dcl vody
- 1/2 lžičky soli
Na ozdobu (levná varianta):
- rajčatový protlak nebo drcená rajčata
- 5 středních žampionů
- 3 cibule
- 5 plátků sýra eidam nebo mozzarella
- oregano, bazalka
Dále na ozdobu:
- paprika (na proužky)
- cuketa (na kolečka)
- kukuřice (lepší zmrazená, než z konzervy)
- hrášek (stejně jako u kukuřice)
- olivy
- červená cibule
- listový špenát
- ……
POSTUP
1. Nejprve smícháme mouku s práškem do pečiva, osolíme, přidáme olej a postupně příléváme vodu podle potřeby.
2. Vzniklé těsto propracujeme, pomoučíme a vyválíme do tloušťky cca 3 cm nebo i více; záleží na Vás, jak chcete mít těsto silné 🙂
3. Vyválené těsto vložíme na plech, který jsme vymazali olejem. Těsto potřeme hustým rajčatovým protlakem nebo drcenými rajčaty, posypeme bazalkou a oreganem.
4. Zdobíme podle vlastní fantazie a chuti – my jsme na jednu část „pizzy“ použily žampiony a na druhou část cibuli nakrájenou na kolečka a plátky eidamu (pro vegany tavenýr).
5. Pečeme na 180°C po dobu 15 minut.
5. Pečeme na 180°C po dobu 15 minut.