Cuketa na kari
Cuketa je takovou vděčnou zeleninou, kterou můžete připravit na spoustu způsobů a většinou vždycky se recept z cuket podaří. Ačkoliv je cuketa taková nenápadná a bez chuti, obsahuje spoustu vitamínu a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Protože obsahuje hodně vody, syrová je také výborná na detoxikaci organismu.
Uvařená v kombinaci s kari kořením je pak lehkým jídlem, které dobře upravuje trávení. Dnes tu pro vás máme jednoduchou verzi cukety na kari, kterou můžete jíst samotnou, k těstovinám nebo jakou přílohu.
Ingredience:
- jedna střední cuketa
- půl cibule
- cca 150 ml rostlinné smetany
- himalájská sůl
- kari koření (lepší než předem připravený kari prášek je směs koriandru, kmínu a kurkumy)
- olej
Příprava:
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
- Na oleji si zpěníme cibulku, až zesklovatí, přidáme cuketu a krátce orestujeme.
- Snížíme plamen a cuketu necháme restovat ve vlastní šťávě, aby se nepřipálila, můžeme mírně podlít a dusíme do měkka (kontrolujeme tvrdost cukety, aby nebyla příliš měkká – rozvařená)
- Když je cuketa tak zvaně na zkus, osolíme, přidíme kari kořením a zamícháme.
- Poté přilijeme rostlinnou smetanu, zamícháme, 2-3 minuty necháme prohřát a případně dochutíme kari kořením.
Já mám takto upravenou cuketu nejraději s těstovinami nebo vařeným bramborem. Výborná je i jak příloha k uzenému tofu či tempehu, anebo jako lehké letní jídlo samotná.
Přeji dobrou chuť a užívejte léta! 🙂
Péťa