Co jíst v zimě?
I přes to, že oficiálně, tedy astronomicky, máme ještě stále podzim, zima nám už klepe na dveře a s ní přichází počasí, tolik specifické pro zimu. Aby naše tělo zůstalo zdravé, je třeba se změnou ročního období trochu obměnit jídelníček. Jistě jste si všimili, že teď máte daleko větší chuť na horké nápoje, někteří rovnou na určité potraviny, které tělo zahřívají. Jídlo se totiž v zimě tráví rychleji, neboť tělo potřebuje k udržení teploty velké množství kalorií.
Podle východní medicíny je zima spojována s energií vody, proto je zapotřebí posilovat ledviny a močový měchýř. Jídla slané, sladké a kyselé chuti prý udrží organismus zdravý a odolný. Kromě toho je dobré vyvarovat se příliš studených nápojů a jídel, stejně tak potravin, které tělo ochlazují.
- konzumace velkého množství syrové zeleniny není pro zimní období úplně nevhodnější. Nejen, že se teď těžko shání kvalitní, chutná čerstvá zelenina, ale také je v tomto období nevhodná, protože tělo ochlazuje
- stejně tak není vhodná přílišná konzumace tropického ovoce, i když při návštěvě supermarketů máte možná jiný pocit. Pokud použijeme selský rozum – tropické a subtropické ovoce vyrostlo v zemích úplně jiného pásma, za úplně jiného počasí a má dobrou schopnost tělo ochlazovat. Dopřejte si ho tedy pouze vyjímečně.
- pro získání vitamínů z potravin je vhodná konzumace kysaného zelí (ideálně domácího) a našeho dobře skladovaného ovoce (velmi dobrá jsou povařená jablka s trochou skořice a hřebíčkem, dále hrušky, a sušené ovoce)
- výborné jsou různé zeleninové polévky, kaše (jak nasladko, tak naslano), zapékaná jídla
- nemusíte se bát používání olejů, čím je venku chladněji, tím tučnější může vaše strava být (samozřejmě v rámci norem). Velmi dobrý je olej dýňový, sezamový, ale také řepkový.
- pokud jíte maso a vejce, můžete je do jídelníčku zařadit – zima je pro konzumaci živočišných produktů vhodnější, než jaro a léto
- pokuste se omezit konzumaci mléčných výrobků – zahleňují tělo, což v zimě rozhodně nepotřebujeme (hlen ucpává sliznice a člověk pak rychleji onemocní)
- sladkosti z bílého cukru nahraďte ořechy, sušeným ovocem nebo preferujte slazení medem – bílý cukr tělo ochlazuje a zahleňuje
- naučte se používat do jídel koření, které zahřívá tělo – zázvor, kurkuma, chili, skořice, hřebíček, anýz. Nejen, že se budete cítit dobře, ale také si posílíte imunitní systém a trávení.
- mezi zahřívací obilniny patří pohanka, ječmen, jáhly a oves
- ideální pro zimní období je konzumace různých druhů fazolí. Jak už jsem uvedla výše, v zimě je třeba posilovat ledviny a močový měchýř, a právě fazole jsou na toto ideální. Mezi další vhodné luštěniny patří cizrna a červená čočka
Přeji Vám krásný předvánoční čas a pevné zdraví! 🙂
by Péťa
Zdroje: Ájurvéda – Léčivá kuchyně (Harish Johari)