Batátový krém
Poslední dobou mně zachutnala jídla z batátů. Asi nejpopulárnější jsou batátové hranolky, každopádně batáty se dají využít i na mnoho jiných způsobů. Kromě toho, že jsou chutné, obsahují vysoký obsah karotenů, železa, vitamínu A, B, C a E a bývají dokonce označované za superpotravinu. Pro počítače kalorií: mají méně kalorií než klasické brambory. 🙂 Zařazení batátů do jídelníčku se určitě vyplatí, a pokud si chcete pochutnat na nějakém jídle z batátů, můžete vyzkoušet tento výborný batátový krém.
Ingredience: (4 – 5 porcí)
- 1 velký batát
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 2 cm zázvoru
- lžička kurkumy
- půl lžičky římského kmínu
- olej
- 1 dcl rostlinné smetany (nemusí být)
- sůl
Příprava:
- Na oleji opečeme dozlatova na kostičky nakrájený batát.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kurkumu, římský kmín, čerstvý zázvor a chilli a chvíli opékáme.
- Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, podlijeme vodou a také chvíli opékáme. Až mrkev změkne, přidáme opečený batát.
- Směs dáme do mixéru a mixujeme dohladka.
- Vzniklou tekutinu dáme zpět do hrnce a přidáme vodu, abychom dosáhli krémové konzistence.
- Přidáme rostlinnou smetanu (nemusí být) a osolíme.
Nechte si chutnat! 🙂
Pavlína