Bajgle – ořechový a makový závin
Bajgle, tradiční vánoční záviny, které pochází z oblasti Transdanubie a odtamtud se postupně rozšířily do celého Maďarska. Dají se naplnit různými náplněmi, např. kaštanovou nebo čokoládovou, ale nejvíce oblíbené jsou makové a ořechové. Původní recept obsahuje sádlo, rafinovaný cukr a kravské mléko. Já jsem recept trochu pozměnila, sádlo jsem vynechala a místo něj použila máslo, cukr nahradila sušenou třtinovou šťávou a místo kravského mléka jsem použila rostlinné.
Ingredience:
Těsto a náplň stačí na 2 záviny.
Těsto:
- 120 ml rostlinného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 250 g mouky
- 100 g másla
- 1 vejce z domácího chovu
- 2 lžíce sušené třtinové šťávy (panela)
- půl lžičky nastrouhané citrónové kůry
- špetka soli
Ořechová náplň:
- 100 ml rostlinného mléka
- lžíce sušené třtinové šťávy
- půl lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 125 g mletých ořechů
- 1 nastrouhané jablko
Maková náplň:
- 100 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce sušené třtinové šťávy
- 125 g mletého máku
- 15 g rozinek
- půl lžičky nastrouhané citrónové kůry
Navíc:
- žloutek na potření
Příprava:
- Ve vlažném mléce rozpustíme lžičku sušené třtinové šťávy, přidáme droždí, lžíci mouky, dvě lžíce mléka a na teplém místě necháme vzejít.
- Zbylé suroviny smícháme s droždím a pořádně prohněteme. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplně.
Ořechová náplň: Svaříme mléko se sušenou třtinovou šťávou. Přidáme citrónovou kůru, skořici, ořechy a nastrouhané jablko).
Maková náplň: V mléce rozmícháme sušenou třtinovou šťávu, uvedeme do varu a přidáme mák a rozinky. Za stálého míchání několik minut vaříme. Potom směs odstavíme a vmícháme citrónovou kůru.
Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl rozválíme na obdélník asi 30 x 35 cm. Pláty těsta potřeme ořechovou nebo makovou náplní a podélně svineme. Na vymazaný plech položíme záviny a povrch těsta potřeme žloutkem. Pečeme při střední teplotě do zlatohněda.
Dobrou chuť!