Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Protože ty „originál“ jsou s masem, vytvořila jsem recept na karbanátky bez masa (jak jinak) a podle ségry jsou tak dobré, že v nich ani maso nebudete postrádat. Kapusta je v dnešní době opomíjenou zeleninou, což je škoda, protože má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu K a C, také pomáhá snižovat cholesterol a obsahuje látky, které chrání zrak.
Ingredience: (cca na 15 karbanátků)
- půlka větší kapusty
- cibule
- stroužek česneku
- 5 lžic ovesných vloček
- 1 vejce
- sůl, pepř, půl lžičky majoránky
Příprava:
- Kapustu rozebereme na části a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Mezitím, co se kapusta vaří, osmahneme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Z kapusty vymačkáme vodu, nakrájíme na malé kousky, přidáme cibuli, česnek, vajíčko, ovesné vločky a okořeníme.
- Ze vzniklé směsi tvoříme malé placičky, které dozlatova opečeme na oleji. Karbanátky vyndáme z pánve a dáme do ubrousku, aby se vsákl přebytečný olej.
Dobrou chuť!
Pája